Sunday, November 11, 2007

Ролатчиња од цимет


За тие што сакаат цимет, ова е вистински рецепт.

Потребно е:

За тестото:

250ml млеко
2 супени лажици сув квасец
1 супена лажица шеќер
1 мала лажичка сол
Брашно колку прибере (отприлика 600гр)

250гр маргарин (се става отпосле врз готовото тесто)

За Филот

100gr кафеав шекер
2 лажици маргарин
2 лажици цимет

Подготовка:

Во подлабок сад за месење, ставете го загреаното млеко (не многу прегреано), солта, 1 лажица шекер, квасецот и додавајте брашно додека не добиете средно тврдо тесто.
Оставете го тестото покриено на собна темпереатура да стаса, да се зголеми двојно.

На страна направете го филот од кафеавиот шекер, маргаринот и циметот.

Откако е стасано тестото, расукајте го во четвртаста форма. На половина од тестото ставете го изренданиот маргарин. (*Маргаринот ќе се ренда полесно ако го држите во фрижидер пред употреба). Потоа преклопете ја другата половина, врз таа каде е маргаринот. Ставете во фрижидер да се стврдне околу 10-тина минути.
Откако ќе го извадите од фрижидер, за полесно да го сукате јас го сечам на 2 еднакви дела. Секој дел се расукува во дебелина од половина сантиметар, се става од филот насекаде и се завиткува како ролат. Сечете мали ролатчиња со големина од 3-4см. Секој од ролатчињата ставете го на плех за печење, внимавајте да има растојание од 2-3см едно од друго.

Истата постапка повторете ја и со другата половина од тестото.

Тип: Може половина од тестото да го направите во солена варијанта, со сирење на пример.

Печете во загреана рерна на 200Ц околу 30-тина минути или додека не добијат румена боја.

Wednesday, November 7, 2007

Макарони со Алфредо сос



Кога сакате да пробате поинакви макарони, пробајте го овој рецепт.
Ова јадење се подготвува за 20-тина минути.

Потребно е (за двајца):

1. 200 грама макарони
2. 1-2 чешниња лук
3. една лажица маргарин
4. 50 грама рендан кашкавал
5. 250мл павлака
6. црн пипер
7. сол

Подготовка

Сварете ги макароните и исцедете ги. (Јас ги варам макароните во солена вода и потоа не додавам повеќе сол, зависи какви ги сакате)
Во подлабок сад за пржење ставете го маргаринот и ситно исечканиот лук да се зарумени. Додадете ја павлаката, црниот пипер и промешајте. Мешајте на оган не повеќе од 3 минути.
Ова е многу важно, јас втор пат кога ги правев заборавив на овој факт и сосот се претвори во вода, па го исфрлив. :)
Кога сосот е готов истурете ги сварените макарони, додадете го изренданиот кашкавал и се добро измешајте над рингла, не повеќе од 1-2 минути.

Може да ги сервирате со зеленчук на страна и да ги посипете со изрендан кашкавал.
Лукот им дава посебен вкус, толку едноставни а вкусни.