Sunday, November 11, 2007
Ролатчиња од цимет
За тие што сакаат цимет, ова е вистински рецепт.
Потребно е:
За тестото:
250ml млеко
2 супени лажици сув квасец
1 супена лажица шеќер
1 мала лажичка сол
Брашно колку прибере (отприлика 600гр)
250гр маргарин (се става отпосле врз готовото тесто)
За Филот
100gr кафеав шекер
2 лажици маргарин
2 лажици цимет
Подготовка:
Во подлабок сад за месење, ставете го загреаното млеко (не многу прегреано), солта, 1 лажица шекер, квасецот и додавајте брашно додека не добиете средно тврдо тесто.
Оставете го тестото покриено на собна темпереатура да стаса, да се зголеми двојно.
На страна направете го филот од кафеавиот шекер, маргаринот и циметот.
Откако е стасано тестото, расукајте го во четвртаста форма. На половина од тестото ставете го изренданиот маргарин. (*Маргаринот ќе се ренда полесно ако го држите во фрижидер пред употреба). Потоа преклопете ја другата половина, врз таа каде е маргаринот. Ставете во фрижидер да се стврдне околу 10-тина минути.
Откако ќе го извадите од фрижидер, за полесно да го сукате јас го сечам на 2 еднакви дела. Секој дел се расукува во дебелина од половина сантиметар, се става од филот насекаде и се завиткува како ролат. Сечете мали ролатчиња со големина од 3-4см. Секој од ролатчињата ставете го на плех за печење, внимавајте да има растојание од 2-3см едно од друго.
Истата постапка повторете ја и со другата половина од тестото.
Тип: Може половина од тестото да го направите во солена варијанта, со сирење на пример.
Печете во загреана рерна на 200Ц околу 30-тина минути или додека не добијат румена боја.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Post a Comment