Saturday, December 22, 2007
Варени ѓевречиња
Потребно е:
1. 1кг брашно
2. квасец
3. 1 мало лажиче сол
4. 1 супена лажица шекер
Подготовка:
Од сите состојки се замесува средно тврдо тесто. Тестото не се остава да стасува, се прави веднаш.
Поделете го тестото на 12 еднакви делови ако сакате поголеми ѓевречиња, или на 24 ако сакате помали.
Обликувајте ги по ваша желба.
Сварете 1л вода со 3 лажици мед. Откако ќе зоврие пуштајте ги ѓевречињата во водата и вадете ги кога ќе испливаат на површина.
Потоа се валкаат во сусам и се редат на подмачкан плех.
Се печат на температура од 250 степени да поруменат.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Ке го пробам рецептот после :)
а колку вода или млеко??
Post a Comment