Sunday, November 11, 2007

Ролатчиња од цимет


За тие што сакаат цимет, ова е вистински рецепт.

Потребно е:

За тестото:

250ml млеко
2 супени лажици сув квасец
1 супена лажица шеќер
1 мала лажичка сол
Брашно колку прибере (отприлика 600гр)

250гр маргарин (се става отпосле врз готовото тесто)

За Филот

100gr кафеав шекер
2 лажици маргарин
2 лажици цимет

Подготовка:

Во подлабок сад за месење, ставете го загреаното млеко (не многу прегреано), солта, 1 лажица шекер, квасецот и додавајте брашно додека не добиете средно тврдо тесто.
Оставете го тестото покриено на собна темпереатура да стаса, да се зголеми двојно.

На страна направете го филот од кафеавиот шекер, маргаринот и циметот.

Откако е стасано тестото, расукајте го во четвртаста форма. На половина од тестото ставете го изренданиот маргарин. (*Маргаринот ќе се ренда полесно ако го држите во фрижидер пред употреба). Потоа преклопете ја другата половина, врз таа каде е маргаринот. Ставете во фрижидер да се стврдне околу 10-тина минути.
Откако ќе го извадите од фрижидер, за полесно да го сукате јас го сечам на 2 еднакви дела. Секој дел се расукува во дебелина од половина сантиметар, се става од филот насекаде и се завиткува како ролат. Сечете мали ролатчиња со големина од 3-4см. Секој од ролатчињата ставете го на плех за печење, внимавајте да има растојание од 2-3см едно од друго.

Истата постапка повторете ја и со другата половина од тестото.

Тип: Може половина од тестото да го направите во солена варијанта, со сирење на пример.

Печете во загреана рерна на 200Ц околу 30-тина минути или додека не добијат румена боја.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.