Saturday, December 22, 2007

Крофни


На мирисот не верувам дека може некој да му оддолее.

Потребно е:

1. 300мл млеко
2. 100мл вода
(Или во оригиналниот рецепт беше 200мл вода и 200мл млеко)
3. квасец
4. 7 лажици зејтин
5. 2 јајца
6. 1 лажица шеќер
7. 1 мало лажиче сол
8. Околу 1кг брашно (или колку прибере се додека не се добие глатко средно тврдо тесто)
9. зејтин за пржење

Подготовка:

Во подлабок сад измешајте ги јајцата, стасаниот квасец (јас ставам сув квасец, никогаш не го подготвувам посебно), солта, шеќерот и 7-те лажици зејтин.
Потоа додадете брашно и замесете глатко средно тврдо тесто.
Оставете го тестото да стаса.
Откако ќе стаса, сукајте кора во дебелина од 1см. Со калап за крофни, или со обична чаша, правете кругови, или разни други форми. Оставете ги така направените крофните да отстојат 30 мин. на собна температура, покриени со пластична фолија за да не фатат кора.



Потоа пржете ги во добро загреан зејтин додека не поруменат од двете страни.


На крај посипете со шеќер во прав и уживајте.

Може да ги полните со мармалад, или со крем некој, по ваша желба.

2 comments:

Катерина said...

денес ги правев,одлично излегоа!!!

Anonymous said...

odlicni se..nemozeme da prestaneme da jademe mmmm...