Sunday, March 29, 2009

Печени печурки


Потребно е

1. Половина кг. свежи печурки
2. сол
3. 2 големи лажици маслиново масло
4. 2 големи лажици оцет
5. 1 голема лажица мајчина душичка
6. црн пипер

Во длабок сад измешајте ги состојките. Печурките нека бидат со средна големина и печете ги цели. Откако се ќе се измеша се ставаат во загреана рерна на 250 степени, во сад обложен со фолија за печење. Печете 10-15 мин и потоа промешајте ги, па печете уште 10 тина минути додека поруменат.

Послужете со месо, можете да додате уште оцет по вкус.

4 comments:

DLM said...

Hi!
Поздрав, оваа што го пишувате овде навистина заслужува пофалби.
Посебно е интересно тоа што без никаков надомест едноставно за своја душа ги споделувате вашите искуства си сите други. Ви честитам, не дека сум некој гурман, храната ја земам само кога сум гладен, значи што морам.
Само продолжете.
Честитки

Lorin said...

DLM Fala. Jas ovde si gi zapisuvam receptite koi mi se dopadnale, da ne moram da gi baram po listovi i spisanija koga povtorno sakam da gi napravam. :)

Anonymous said...

А бе оти не се научите скопјани да зборувате и пишувате македонски?! Киселина треба, а не оцет, неписмени едни!

Lozena said...

samo sakam komentar da dadam na anonimnata osoba sto veli deka e pravilno kiselina a ne ocet! Koje skolo go zavrsivte? Veruvam deka ste imale slaba ocenka po makedonski. Kiselina e sirok poim; ocetna, azotna, sulfurna, sulfuresta i t n.! Prema toa ne ee kiselina tuku OCET e pravilno!!